Har du riktig fokus på jobben eller er det andre ting som forstyrrer arbeidsdagen? Det kan ofte være vanskelig å sortere det som er viktig her og nå fra det som faktisk kan vente

Tidligere president i USA, Eisenhower (34), var kjent for å bruke tiden effektivt. Et av hans kjente sitat er: «De mest hastendebeslutninger er sjelden de viktigste». Han hadde evnen til å gjøre ting når det var nødvendig å utføre dem.

Eisenhower – riktig fokus på riktig oppgave

En øvelse som er integrert i PQM-systemet for å jobbe mer effektivt er Eisenhower modellen. Det er en øvelse hvor du lister opp oppgaver som må gjøres og deretter definerer hvilke oppgaver som er viktige og ikke viktige etterfulgt av om oppgavene haster eller ikke. Det er ofte vanskelig å velge oppgavene som gir mest verdi eller utvikling.

Viktig og haster

Det er to typer hastende og viktige oppgaver: de du ikke kunne forutsett og de du utsetter til siste minutt. Du kan unngår siste minutt oppgaver ved å planlegge og unngå utsettelser.

Viktig men haster ikke

Dette er oppgavene som får deg til å oppnå personlige og profesjonelle mål og ferdigstille viktig arbeid. Pass på at du har god tid til å gjøre disse sakene slik at du unngår å oppleve dem som haster. Husk å sette av tilstrekkelig med tid slik at du også kan håndtere uforutsette problem, det hjelper om du klarer å unngå stress i arbeidet.

Haster men ikke viktig

Dette er saker som hindrer deg i å oppnå dine mål. Forsøk å delegere til andre. En kilde til disse oppgavene er andre mennesker, noen ganger til kollegaer som spør og oppmuntre dem til å løse oppgaven selv.

Haster ikke og er ikke viktig

Disse oppgavene er kun distraksjoner – unngå dem om mulig. Du kan enkelt ignorere eller avbryte mange av dem. Noen oppgaver kan være aktiviteter andre vil at du skal gjøre, selv om de ikke bidrar til dine ønskede resultat. Om mulig sier du nei til disse også og forklar gjerne hvorfor du ikke kan gjøre det. Når du er tydelig med dine mål og grenser er det større mulighet for at du ikke blir spurt om å gjøre disse oppgavene i fremtiden.

Spørsmål å stille deg:

  • Når tar jeg tak i det som er viktig men ikke haster?
  • Når begynner jeg å jobbe med viktige ting før de haster?

Glem ikke å ha det morsomt underveis, sett opp ting du liker å gjøre som viktige. Det skal ikke bli mer kjedelig å arbeide mer effektivt.

/Petter Sigvaldsen

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *